Op basisschool De Tweeklank werken we met de methodiek Butskees. Deze aanpak is gericht op het versterken van het pedagogisch handelen van de leerkracht én biedt handvatten om kinderen in de dagelijkse praktijk te ondersteunen in hun persoonlijke, onder andere sociaal-emotionele, ontwikkeling.
Wij vinden het belangrijk dat kinderen zich niet alleen cognitief, maar ook sociaal en emotioneel sterk ontwikkelen. Want pas als een kind zich veilig, gezien en begrepen voelt, komt het écht tot leren.
Butskees is een preventieve aanpak die kinderen helpt bij het ontwikkelen van sociale vaardigheden én het leren luisteren naar hun binnenwereld. Kinderen leren woorden te geven aan wat ze voelen, te begrijpen waar dat gevoel vandaan komt, en te ontdekken hoe ze daarmee om kunnen gaan.
De methode stimuleert kinderen om:
- Op te merken wat ze vanbinnen voelen (bijvoorbeeld spanning, blijdschap of verdriet)
- Te benoemen wat er in hen omgaat
- Verbinding te maken tussen gevoel, gedrag en behoefte
- Vragen te stellen en open te zijn over hun emoties
Door hier al vroeg mee te oefenen, ontwikkelen kinderen veerkracht en zelfbewustzijn — belangrijke voorwaarden voor persoonlijke groei en gezonde relaties.
De spanningsberg is een krachtig hulpmiddel binnen Butskees is de spanningsberg. Deze metafoor laat kinderen zien hoe spanning zich opbouwt in hun lijf. Hierdoor leren kinderen de signalen van oplopende spanning te herkennen en tijdig actie te ondernemen om de spanning niet verder op te laten lopen of hulp te vragen. We leren ook kinderen te begrijpen dat spanning normaal is en hoe je ermee om kunt gaan. Dit versterkt het vermogen om spanning/emoties te reguleren.
De aanpak van Butskees is vooral zichtbaar in het handelen van de teamleden. Er wordt in situaties waar leerkrachten belemmerd worden door gedrag vooral gekeken naar de ‘magic four’: de vraag wat er aan het gedrag ten grondslag ligt. Hierbij wordt onderstreept dat de cirkel van invloed vooral ligt in het handelen van de leerkracht zelf. Deze persoon is de sleutel tot verandering, en is tenslotte ook de professional.
Zo bouwen we samen aan een stevige sociaal-emotionele basis waarin ieder kind zich gezien, gehoord en veilig voelt om te leren en te groeien.